Jak wspierać pracę układu pokarmowego w ciąży? 3 skuteczne sposoby
Ciąża wpływa na pracę układu pokarmowego, spowalniając perystaltykę jelit. To sprawia, że mamy oczekujące dziecka często cierpią na różnego rodzaju problemy trawienne.
Ciąża to stan fizjologiczny, który zmienia funkcjonowanie całego organizmu kobiety. Musi on dostosować się do nowej roli, którą jest wyżywienie rozwijającego się płodu. Z tego względu zachodzi w nim szereg zmian, dotyczących pracy niemal wszystkich układów w organizmie: oddechowego, sercowo-naczyniowego, kostnego, a także immunologicznego. Pracują one o wiele wydajniej, spełniając swoją podwójną rolę.
Funkcjonowanie układu pokarmowego w ciąży
W ciąży zmienia się perystaltyka jelit. Układ trawienny zwalnia, podobnie jak metabolizm, przez co posiłki są dłużej trawione. Jest to związane z burzą hormonalną, jaka zachodzi w organizmie kobiety. Na spowolnienie perystaltyki jelit wpływa m.in. poziom progesteronu i estrogenów.
Wolniejszy metabolizm może stać się przyczyną problemów z trawieniem. Dolegliwości bólowe, problemy z wypróżnianiem, gromadzeniem się nadmiaru gazów, uczucie palenia i pieczenia w przełyku to tylko niektóre z najczęściej występujących dolegliwości w ciąży. Na szczęście większość z nich można łagodzić naturalnymi sposobami albo skutecznie im zapobiegać.
Jak zapobiegać problemom z trawieniem?
Do najskuteczniejszych sposobów pozwalających na pozbycie się dolegliwości trawiennych należą:
- dieta bogata w błonnik
- nawadnianie
- regularna aktywność fizyczna
Czas na błonnik
Każda kobieta w ciąży powinna wzbogacić dietę w produkty bogate w błonnik. Pozwala on pobudzić perystaltykę jelit i przyspieszyć metabolizm. Błonnik stanowi naturalną miotłę dla jelit, która pozwala usunąć z nich wszystkie resztki pokarmowe. Dzięki temu wpływa na ich prawidłową pracę i dobrą kondycję.
Dobrymi źródłami błonnika są:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna
- rośliny strączkowe (kapusta, kalafior, groch, fasola, bób)
- owoce (śliwki, gruszki, jabłka)
- warzywa (brokuły, brukselka, buraki, szpinak)
- pestki
Pij dużo wody
Kobiety w ciąży powinny pić więcej niż 2 litry wody niegazowanej dziennie. Jest to ważne, by nie tylko zaspokoić potrzeby organizmu, ale też wpłynąć na prawidłową pracę układu moczowego. Oprócz tego regularne nawadnianie pomaga zapobiec występowaniu najczęstszych dolegliwości z trawieniem. Sprzyja przyspieszeniu przemiany materii i zapobieganiu pojawianiu się problemów z wypróżnieniami.
Aktywność fizyczna
Na pracę układu trawiennego w ciąży bardzo dobrze działa także ruch. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych, a ciąża nie jest zagrożona, warto każdego dnia korzystać z ulubionej formy ruchu. Już codzienne spacery wystarczą, by pobudzić do pracy układ trawienny i zapobiegać możliwości wystąpienia potencjalnych problemów z trawieniem.
Czy w ciąży należy jeść więcej?
W ciąży zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne kobiety. Aby zaspokoić potrzeby dziecka potrzebuje ona dostarczać około 500 kalorii więcej niż przed ciążą. To nie powinno jednak zbyt mocno obciążać układu trawiennego.
Nie znaczy zatem, że trzeba jeść dodatkowe posiłki, ale by komponować je tak, aby miały wyższą zawartość kaloryczną i odżywczą. Spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia jest wystarczające do zapewnienia energii i substancji odżywczych dla siebie i dla dziecka.
Ciąża jednak rządzi się swoimi prawami i wiele kobiet nie potrafi sobie odmówić małych przyjemności. W tym czasie często mamy ochotę na konkretne potrawy, które mogłybyśmy jeść na okrągło. I tak jak ogórki kiszone, po które często sięgają przyszłe mamy, nam nie zaszkodzą (a wręcz mogą zdziałać wiele dobrego ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego, będących naturalnymi probiotykami), tak już słodycze, fast foody czy gotowe dania raczej nie wpłyną korzystne na pracę układu trawiennego.
Warto ograniczać takie rzeczy nie tylko ze względu na własne samopoczucie, ale i rozwój dziecka. Tłuszcze trans, zawarte w wyrobach cukierniczych czy słonych przekąskach, mogą negatywnie oddziaływać na rozwijający się płód.
Probiotyki a ciąża
W ciąży warto również wzbogacić dietę w zdrowe produkty, które dostarczają dobrych bakterii probiotycznych. Są to kiszone warzywa oraz owoce, a także poddane procesom fermentacji produkty mleczne oraz roślinne takie jak kefiry czy jogurty naturalne.
Źródłem probiotyków mogą być również suplementy diety. Estabiom Mama to suplement, który zawiera dobre szczepy bakterii oraz witaminę D3, wspierającą odporność.