Data publikacji: 13-02-2020
Ostatnio edytowano: 01-09-2021
Dieta w ciąży – co jeść, aby być zdrową?
Które produkty warto włączyć do codziennego menu przyszłej mamy, a których lepiej unikać? Podpowiadamy.
Produkty, które warto jeść, będąc w ciąży
- Nabiał – zwłaszcza mleko i kefir. W ciąży rośnie zapotrzebowanie na wapń, którego nabiał jest bardzo dobrym źródłem. A do tego jest z niego najlepiej przyswajalny.
- Czerwone mięso – jest ono najlepszym źródłem żelaza, które jest ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży. Żelazo znajduje się też w wielu produktach roślinnych, np. szpinaku, ale jest z nich dużo gorzej przyswajalne.
- Ryby i orzechy – ze względu na znajdujące się w nich kwasy omega-3, które są ważne dla rozwoju dziecka.
- Warzywa i owoce – są bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego powinnaś dołączać je do każdego posiłku (zwłaszcza warzywa). Ale mogą być też najbardziej niebezpiecznym elementem menu ze względu na zawartość pestycydów, bakterii czy pasożytów. Pamiętaj, aby myć owoce i warzywa przed jedzeniem i obierać je ze skóry. Warzywa lepiej jeść gotowane niż surowe.
Produkty, które powinnaś ograniczyć
- Cukier – jego nadmiar nie jest zdrowy na żadnym etapie życia, a tym bardziej w ciąży. Dlatego wszystkie batoniki, ciastka, gotowe dania (często mają dużą zawartość cukru), słodzone napoje, w tym soki w kartonach, powinny znaleźć się na cenzurowanym.
- Węglowodany proste – w ciąży lepiej ograniczać białe pieczywo i makarony, bo powodują nagłe skoki cukru we krwi i mogą sprzyjać spadkom energii.
- Sushi – ale tylko to z surowej ryby lub surowych owoców morza. Z pieczonymi czy grillowanymi specjałami jest dozwolone.
Ciążowe mity żywieniowe
- Sery pleśniowe są niedozwolone. Tak było kiedyś, gdy były przygotowywane w zupełnie inny sposób. Obecnie sery z produkcji przemysłowej robi się z mleka pasteryzowanego, czyli takiego, w którym nie ma bakterii. Jest ono więc bezpieczne dla przyszłej mamy.
- W ciąży należy jeść za dwoje – nie do końca. W drugim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne przyszłej mamy wzrasta tylko o 300 kcal, a w trzecim o kolejne 300. To równowartość mniej więcej dwóch kanapek.
- Ciężarne powinny zrezygnować z kawy – mogą pić jedną albo dwie kawy dziennie, ale oczywiście te słabe, a nie robione z trzech kopiastych łyżek.