Rola zbilansowanej diety we wsparciu odporności
Zbilansowana i zrównoważona dieta to klucz do zdrowia i dobrej pracy układu immunologicznego. Co powinna zawierać i dlaczego warto włączyć do niej dobre bakterie probiotyczne?
O roli diety w zachowaniu dobrej kondycji zdrowotnej mówi się bardzo wiele. To sprawia, że z coraz większą świadomością wybieramy produkty spożywcze, wiedząc, że nasze wybory mogą przełożyć się nie tylko na wygląd i samopoczucie, ale też i nasze zdrowie.
Zbilansowana i zrównoważona dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co przekłada się na dobrą pracę mózgu, układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego. Sprzyja także zachowaniu higieny psychicznej, pomaga utrzymać dobre samopoczucie, stanowiąc naturalną profilaktykę przed negatywnymi zmianami nastroju i pogorszeniem kondycji psychicznej.
Rola diety w budowaniu odporności
Jesteśmy tym, co jemy – w stwierdzeniu tym nie ma krztyny przesady. Aby zrozumieć, dlaczego tak jest, warto uświadomić sobie, że produkty, które spożywamy, są wchłaniane w naszym układzie trawiennym. Jeśli dostarczają nam witamin, mikroelementów czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierają nasz organizm, pozytywnie oddziałując na zachodzące w nim procesy. Jeśli jednak nie zawierają substancji odżywczych, za to są źródłem cukrów prostych, węglowodanów, tłuszczów trans, mogą oddziaływać negatywnie nie tylko na pracę jelit, ale też całego organizmu.
Zbilansowana i zdrowa dieta powinna zawierać warzywa i owoce, produkty zbożowe, tłuszcze roślinne, ryby, owoce morza, pestki, chude mięso, jaja. Znajdują się w nich witaminy i minerały, kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, polifenole, antyoksydanty, błonnik, które wspierają organizm i wykazują działanie prozdrowotne. Składniki te wspomagają naturalną odporność i przyczyniają się do prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Prozdrowotny wpływ probiotyków
Składnikiem zbilansowanej diety powinny być również produkty bogate w dobre bakterie probiotyczne. Pomagają one zachować równowagę w mikroflorze jelitowej, uszczelniając barierę ochronną jelit i wspomagając ich pracę.
Źródła probiotyków w diecie
Naturalnymi źródłami dobrych bakterii probiotycznych są wszelkiego rodzaju kiszonki oraz produkty mleczne, które zostały poddane procesom fermentacji. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, wykazujące pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową.
Jeszcze do niedawna najpopularniejszymi kiszonkami były ogórki czy kapusta. Dziś coraz częściej doceniamy dobroczynny wpływ kiszonek, przygotowując je niemal ze wszystkich rodzajów warzyw i owoców. Buraki, marchewki, cukinie, papryki, pomidory, ale też winogrona, arbuzy, gruszki, morele, śliwki to przykłady tylko niektórych warzyw i owoców, które świetnie nadają się do kiszenia. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych i witamin, a dodatkowo wspierają pracę jelit.
Produkty mleczne jako źródło probiotyków
Dobrymi źródłami probiotyków są również produkty mleczne, takie jak kefiry, jogurty naturalne czy niektóre sery. W nich również znajdują się bakterie kwasu mlekowego, wspomagające zachowanie równowagi w mikroflorze jelitowej.
Spośród wszystkich produktów mlecznych najlepszym źródłem bakterii probiotycznych są kefiry. Warto włączyć je do diety osób, które są po antybiotykoterapii lub przyjmują na stałe leki, które mogą zmieniać skład mikroflory jelitowej.
Rośliny strączkowe jako źródło probiotyków
Osoby, które nie tolerują białek mleka krowiego lub z przyczyn światopoglądowych nie jedzą nabiału, mogą sięgnąć po fermentowane produkty roślinne, np. jogurty na bazie soi. Soja zawiera dużo azotu oraz węgla, dlatego nadaje się do przeprowadzania procesów fermentacji. Produkty sojowe mogą być dobrym źródłem bakterii probiotycznych, a dodatkowo cieszą się coraz większą dostępnością. Kupimy je już nie tylko w sklepach ekologicznych czy tych ze zdrową żywnością, ale też w popularnych marketach czy dyskontach.
Dodatkową zaletą soi jest wysoka zawartość błonnika, wspomagającego procesy trawienne i korzystnie działającego na pracę jelit.
Dobre bakterie znajdziemy również w suplementach diety. Seria produktów Estabiom to preparaty, w których składzie znajdują się dobre szczepy bakterii oraz witamina D3, która wspiera odporność.
Produkty z pełnego ziarna
W zbilansowanej diecie powinno znaleźć się także miejsce na produkty, które zawierają pełne ziarno. Zboża zawierają dużo błonnika, a dodatkowo na długo zapewniają uczucie sytości. Zapobiega to podjadaniu między posiłkami, sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki i prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Przestrzegając zasad zdrowej i zbilansowanej diety, pełnej błonnika, witamin, mikroelementów, a także probiotyków, wspomagamy nasz układ odpornościowy.